NOS NieuwsAangepast

Gijsen gedroeg zich onbetamelijk

Oud-bisschop Gijsen heeft zich onbetamelijk gedragen door als surveillant in 1959 een jongen te begluren die zichzelf bevredigde. Tot dat oordeel is de klachtencommissie seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk gekomen, meldt NRC Handelsblad.

Het gedrag van Gijssen valt volgens de commissie niet onder de definitie van misbruik, maar hij is wel over de schreef gegaan. De commissie vindt dat de privacy van de nu 65-jarige man op grove wijze is geschonden.

Ontkenning

Gijsen heeft altijd ontkend dat hij de jongen begluurd heeft. Hij en zijn advocaat verschenen dan ook niet op de hoorzitting waar de klacht besproken werd.

In september vorig jaar, toen de klacht bekend werd, zei hij dat er sprake moest zijn van een persoonsverwisseling. "Ik kan dat niet geweest zijn, want ik was toen niet in de situatie", zei Gijsen. "Dat ze mij kennen, kan zijn, want ik was leraar. Maar ik kan dat niet gedaan hebben."

Klooster

Jo Gijsen (79) werd in 1972 benoemd tot bisschop van Roermond. In 1993 trad hij terug wegens gezondheidsredenen en vertrok hij naar een klooster in Oostenrijk. Van 1996 tot 2007 was hij bisschop in Reykjavík. Tegenwoordig woont Gijsen in een klooster in Sittard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl