NOS NieuwsAangepast

Clinton: homorechten zijn mensenrechten

De VS gaat homodiscriminatie in het buitenland actief bestrijden via ontwikkelingshulp en diplomatie. Dat heeft minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken in Genève gezegd. "Homorechten zijn mensenrechten", hield ze het publiek voor tijdens een vergadering van de Verenigde Naties.

De toekenning van ontwikkelingshulp aan een land moet voortaan ook afhangen van de manier waarop dat land omgaat met homo- en transseksuelen. Ook zullen de Verenigde Staten homoseksuele asielzoekers zo veel mogelijk beschermen. De richtlijn is nieuw beleid van president Obama. Zulk beleid bestaat ook voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen en etnisch geweld.

Doodstraf

"Het mag nooit een misdaad zijn om homo te zijn", zei Clinton bij de VN. "Homo's worden geboren in iedere samenleving in de wereld." Culturele en religieuze tradities van een land zijn geen excuus voor discriminatie, zei Clinton. "Homo zijn is niet een westerse uitvinding. Het is een menselijke realiteit."

In het publiek in Genève zaten ook vertegenwoordigers uit landen waar homoseksualiteit verboden is, zoals Pakistan en Afghanistan. In Saudi-Arabië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten staat er de doodstraf op. Veel ambassadeurs verlieten de zaal toen Clinton klaar was met haar toespraak.

Handreiking

De aankondiging is volgens het Witte Huis de eerste stap om de schending van mensenrechten van homo's in het buitenland aan te pakken. Het wordt ook gezien als handreiking van Obama naar homo's in aanloop naar de verkiezingen in 2012.

Republikeinse presidentskandidaten hebben Obama's besluit bekritiseerd. "Het bevorderen van speciale rechten voor homo's in het buitenland is niet in Amerika's belang en geen cent waard van het geld van de belastingbetaler", zei de gouverneur van Texas Rick Perry in een verklaring.

President Obama tekende eind vorig jaar een wet om homoseksualiteit in het Amerikaanse leger toe te staan. Sinds september mogen militairen uit de kast komen. Clinton erkent dat de VS zelf een tegenstrijdige reputatie heeft als het gaat om homorechten. Tot 2003 was homoseks in sommige staten nog een misdaad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl