"Tour 2013 al op Corsica beslist"

Aangepast

De Tour de France van 2013 zou al in de eerste dagen op Corsica beslist kunnen worden. Dat stelt de organisatie met een knipoog. Dinsdag werden de details van de eerste drie ritten bekendgemaakt.

door verslaggever Jeroen Wielaert

De honderdste editie van de Tour de France start in 2013 op Corsica. Dat La Grande Boucle voor het eerst in honderd edities het eiland ten zuidwesten van Frankrijk aandoet, was al bekend. De etappes, die dinsdag werden gepresenteerd, maken duidelijk dat het niet zomaar drie sprintetappes hoeven te worden.

Geboorteplaats Napoleon

De eerste etappe gaat langs de oostkust naar het noorden, van Porte Vecchio naar Bastia. De tweede etappe leidt van Bastia dwars over het eiland naar Ajaccio, de geboorteplaats van Napoleon. De derde rit voert van Ajaccio naar Calvi, langs bochtige wegen aan de westkust.

Tour-baas Christian Prudhomme: "De honderdste editie is iets anders dan de andere. We wilden graag iets bijzonders doen wat nog niet eerder is gedaan. Esthetisch, mooi, ook op sportief gebied. Corsica is onmogelijk te doen midden in een ronde. Dus het Grand Départ is de enige oplossing. Het werd al twintig jaar geopperd, maar er kwam geen kandidatuur. Dat gebeurde in maart 2007, toen zijn we begonnen met de lokale overheden. Een droom wordt werkelijkheid."

Passagiersschepen

Ze vrezen geen bomaanslagen, nu het extremisme op Corsica is afgenomen. De moeilijkheid zit vooral in huisvesting. Daarom komen er nu grote passagiersschepen voor de kust te liggen. Daar zullen de perszalen en de kantoren van de directie in komen. Ook de honderdveertig vrachtwagens voor de finishbouwwerken zullen met die schepen worden vervoerd. Die hoeven niet over de smalle wegen van het eiland.

De eerste etappe naar Bastia is voor de sprinters. Tijdens de tweede rit komt het peloton al een stevige berg tegen: de Col de Vizavone bij de historische stad Corte. Ook de derde etappe kent de nodige hindernissen. Prudhomme: "Wedstrijddirecteur Jean-François Pescheux zei me pas nog snerend dat die Tour al in de eerste drie dagen wordt beslist. Het is hopen van niet, maar Corsica is voor aanvallers."