In België heeft koning Albert Elio Di Rupo tot premier benoemd. Het kabinet van de Franstalige socialist telt zes vicepremiers. In het Koninklijk Paleis in Laken legde de nieuwe premier de eed af in drie talen: Frans, Nederlands en Duits.

"Ik zweer trouwheid aan de koning, gehoorzaamheid aan de grondwet en aan de wetten van het Belgische volk", zei hij in het Nederlands. De Franstalige Di Rupo las de Duitse tekst voor vanaf een briefje.

Di Rupo geeft vanaf vandaag leiding aan een kabinet van zes partijen: Vlaamse en Franstalige socialisten, christen-democraten en liberalen. Daarmee is een einde gekomen aan de langste formatie in de geschiedenis. De onderhandelingen duurden 541 dagen, bijna anderhalf jaar.

Delicaat evenwicht

Naast Di Rupo werden ook de ministers van het nieuwe kabinet geïnstalleerd. De Vlamingen en Franstaligen leveren ieder zes ministers. Verder zijn er vier Vlaamse en twee Waalse onderministers. Zo is er een delicaat evenwicht gevonden tussen Waalse en Vlaamse macht.

Vorige week werden onderhandelaars van de zes partijen het eens over het regeerakkoord. Zondag en maandag hebben ze over de invulling van de ministersposten gesproken.

STER reclame