Op internet is ophef ontstaan om een geschrapte uitzending van Sesamstraat. Veel kinderen zaten klaar voor de buis in afwachting van het kinderprogramma, maar het verhoor van ex-minister Bos voor de commissie-De Wit ging gewoon door.

Het was een speciale 5 december-uitzending van Sesamstraat, die 's ochtends ook al was uitgezonden.

Op internet wordt er veel gepraat over de beslissing van de omroepen. "Beláchelijk dat de #NOS zomaar Sesamstraat met sinterklaas schrapt. Zit je daar 'vol verwachting' met je kleuter voor de televisie" twittert Samir Bashara.

"Toch jammer dat #Sinterklaas in #Sesamstraat heeft moeten wijken voor wat politiek geneuzel. Veel kinderen zullen dit erg jammer vinden", schrijft JeroenNec.

Niet de NOS maar de NPO (Nederland Publieke Omroep) is verantwoordelijk voor de programmering. Volgens een woordvoerder van de NPO is die beslissing genomen, omdat het hier gaat om nieuws van nationaal belang.

Vervelend

Ajé Boschhuizen, eindredacteur van Sesamstraat, baalt dat de uitzending in de avond niet is doorgegaan. "We vinden het heel erg jammer. We hebben veel werk gestoken in deze uitzendingen en dan is het vervelend als het niet doorgaat." De uitzendtijd van Sesamstraat was al verplaatst vanwege het Sinterklaasjournaal en stond vandaag gepland voor 16.40 uur.

De zendercoördinator heeft daarna besloten om de programmering op Nederland 1 om te gooien. "Dat begrijpen we ook wel, dat is de afspraak. Het landsbelang gaat in dit geval voor", zegt Boschhuizen. Het gebeurt vaker dat programma's als Sesamstraat plaats moeten maken voor grote nieuwsgebeurtenissen of sportevenementen. "De kinderen zijn vaak erg teleurgesteld. We krijgen altijd mailtjes en brieven van kijkers die liever Sesamstraat hadden gezien."

Overigens is de uitzending van de commissie-De Wit wel voortijdig beëindigd. Het Sinterklaasjournaal ging wel voor.

STER reclame