NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Veel bewijs verkiezingsfraude Rusland

Tiny Kox, Eerste-Kamerlid voor de SP, heeft bij de verkiezingen in Rusland op grote schaal fraude geconstateerd. Kox leidde voor de Raad van Europa een delegatie van verkiezingswaarnemers. Ook andere internationale waarnemers van de parlementsverkiezingen zeggen dat de stembusgang niet eerlijk is verlopen. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bekendgemaakt.

Volgens de OVSE-waarnemers was de fraude in het voordeel van de regerende partij Verenigd Rusland. Zo zijn er valse stembiljetten in de bussen gedaan. Kox zegt dat ook bij het tellen van de stemmen veel is misgegaan. Dat heeft het Eerste-Kamerlid met eigen ogen vastgesteld. In sommige stembussen waren na het sluiten van de bureaus stapels stembiljetten toegevoegd.

Opheldering

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zegt in een reactie op het OVSE-onderzoek "ernstig bezorgd" te zijn over het verloop van de verkiezingen. Ze voegde eraan toe dat Russen volledige opheldering verdienen over alle gemelde onregelmatigheden. Ondertussen zijn in Moskou ongeregeldheden uitgebroken. De demonstranten zouden onder meer 'Rusland zonder Poetin' en 'revolutie!' scanderen.

De partij van president Medvedev en premier Poetin profiteerde volgens het onderzoek (.pdf) van "een gebrek aan onafhankelijkheid van de kiescommissie, partijdigheid van de meeste media en ongewenste inmenging van overheidsinstanties op verschillende niveaus". Ook bekritiseren de waarnemers dat bepaalde politieke partijen niet werden toegelaten tot de verkiezingen.

Nederlaag

Ondanks de bevoordeling leed Verenigd Rusland een flinke nederlaag. De partij krijgt naar verwachting 50 procent van de stemmen, zo'n 15 procent minder dan vier jaar geleden.

De waarnemers van de OVSE zijn niet alleen maar kritisch. Ze schrijven dat het wettelijk kader voor de stembusgang is verbeterd en dat de tv-debatten een gelijkwaardig platform boden aan alle kandidaten.

STER reclame