Herman Cain stapt uit verkiezingen VS

tijd van publicatie Aangepast

De Amerikaanse presidentskandidaat Herman Cain doet niet meer mee aan de verkiezingen. Hij maakte het besluit vandaag bekend in zijn thuisstaat Georgia.

De afgelopen tijd werd hij geplaagd door een serie onthullingen over seksueel ongewenst gedrag. Vorige week kwam daar de beschuldiging van een jarenlange affaire bij.

"Vandaag, na veel bidden en nadenken, schort ik mijn presidentiƫle campagne op", zei Cain. "Vanwege de vele afleidingen en de continue pijn die het veroorzaakt heeft bij mijn familie. Niet omdat we geen vechters zijn. Niet omdat ik geen vechter ben."

Volgens Cain zijn de beschuldigingen niet waar. "Dat is waarom het zo'n pijn doet, omdat mijn vrouw, mijn familie en ik weten dat het valse beschuldigingen zijn die niet bewezen zijn."

Cain zei bij de mededeling wel dat hij actief blijft in de politieke discussie. Hij wil zich binnenkort achter een andere Republikeinse kandidaat scharen. Ook heeft hij de website The Cain Solutions opgericht. "Ik laat me niet stoppen en ik laat me niet muilkorven", zei hij. "Ik zal een stem van het volk blijven".

Huur betaald

Ginger White kwam vorige week naar buiten met het verhaal dat ze 13 jaar lang een relatie had gehad met de voormalige directeur van een pizzabedrijf. Cain ontkende de beschuldiging, maar gaf wel toe dat hij enkele keren haar huur en andere uitgaven heeft betaald. Ook biechtte hij op dat zijn vrouw niets van de vriendschap wist.

Cain zei eerst onder vier ogen met zijn vrouw Gloria te willen praten voordat hij verdere mededelingen over zijn campagne zou doen. Hij keerde gisteren terug naar huis voor dat gesprek.

Kennissen van Gloria lieten in de Amerikaanse media weten dat zij alle media-aandacht zat is. Wel stond ze naast Cain bij de mededeling dat hij stopt met zijn campagne.

Teruggevallen

Herman Cain startte eerder dit jaar als een relatief onbekende aan de race wie de uitdager van Obama moet worden in 2012. In de loop der maanden wist hij echter de koppositie af te snoepen van gedoodverfd Republikeins kandidaat Romney.

Door de beschuldigingen is hij ver teruggevallen in de peilingen: van 23 procent naar 8. Ook donateurs lieten Cain in de steek.

Cain zei nog niet besloten te hebben welke kandidaat hij nu gaat steunen. Waarschijnlijk zullen Romney en Newt Gingrich de meeste van zijn kiezers afvangen.

STER Reclame