Minister Verhagen wilde enkele jaren geleden de bewakers van Geert Wilders inschakelen om erachter te komen wanneer zijn film Fitna zou verschijnen en wat daarin te zien was. Dat blijkt uit een reconstructie van omroep Human, die maandag te zien is.

Verhagen, toen minister van Buitenlandse Zaken, wilde de AIVD inzetten om meer te weten te komen over de film, omdat het kabinet-Balkenende bezorgd was over reacties in de islamitische wereld op de film van Wilders over de Koran.

Twee anonieme bewindslieden uit het kabinet-Balkenende IV bevestigen de gang van zaken. Minister Verhagen wilde volgens hen ook de landsadvocaat laten uitzoeken of een preventief verbod van de film juridisch haalbaar was.

Niet gedaan

Het voorstel van Verhagen haalde het uiteindelijk niet. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken wilde het niet. "Ik heb meteen gezegd: dat gaan we niet doen. Ik zet niet de AIVD in op de handel en wandel van Tweede Kamerleden", zegt de minister in de uitzending.

Ook Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Joustra zag niks in het plan toen het kabinet hem benaderde. "Daar moet je toch een cesuur in aanbrengen, anders kan je mensen niet meer beveiligen."

Joustra was als NCTB-baas behalve voor terreurbestrijding ook verantwoordelijk voor de persoonsbeveiliging van Geert Wilders.

Niet ontkend

Minister Verhagen wilde niet reageren op de uitzending, maar een woordvoerder ontkent de gang van zaken niet, stelt Human.

"De inzet van het kabinet was erop gericht eventuele risico's vanwege de film voor Nederlanders en Nederlandse bedrijven in het buitenland zoveel mogelijk te beperken. Om die reden heeft minister Verhagen de heer Wilders verzocht af te zien van het verscheuren of verbranden van de Koran. Voor het overige verwijs ik u door naar de daarbij betrokken ministeries", luidt de officiële reactie van de minister.

Geert Wilders heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.

De uitzending is maandag te zien op Nederland 2, van 23.00 tot 23.50 uur. Het is het eerste deel in een drieluik over het proces tegen de PVV-voorman.

STER reclame