Flat boven winkelcentrum Heerlen ontruimd

Aangepast

In Heerlen is de Homerusflat boven winkelcentrum 't Loon ontruimd. De bewoners van 18 appartementen zijn ondergebracht in een hotel omdat de parkeergarage onder het complex dreigt te verzakken.

Eerder hadden de bewoners te horen gekregen dat de woonflat veilig was, omdat de flat en het winkelcentrum in verschillende compartimenten gebouwd zijn. Omdat echter niet gegarandeerd kan worden dat die compartimentalisatie in de loop der jaren is gehandhaafd, werd toch besloten tot ontruiming.

"We konden geen 100 procent zekerheid geven", zegt burgemeester Depla. "Het zou kunnen dat die scheiding op een moment is verdwenen, waardoor ontwikkelingen in het ene gebouw effect heeft in het andere."

Onderzoek

Vannacht om 02.15 werd daarom begonnen met de bewoners te evacueren. Depla was daarbij zelf aanwezig. "Mensen waren rustig. Ze hebben liever een overbodige evacuatie dan achteraf de conclusie dat de theorie anders was dan de praktijk."

De gemeente gaat nu kijken of de scheiding nog bestaat. Is dat het geval, dan mogen de bewoners in principe weer naar huis, "al kan ik me voorstellen dat mensen in het hotel willen blijven", aldus Depla. "Dat maken wij dan mogelijk."

Hoe lang het onderzoek naar de constructie gaat duren, is nog niet bekend.

Sloop

Gisteravond bleek verder uit metingen dat de druk op de steunpilaren onder het complex toeneemt, waardoor instorting steeds waarschijnlijker wordt.

Volgens Depla beweegt de grond onder het gebouw. "Je kunt bijna zien dat er de ene keer enorme druk op een pilaar staat en de andere keer die weer afneemt. Dat betekent dat er van alles aan de hand. "

Daarom besloot de gemeente dat tien winkels en een deel van de parkeergarage uit voorzorg moeten worden gesloopt. "Vroeg of laat moet er een spontane verzakking plaatsvinden. Wij proberen dat te voorkomen door die geplande sloop."

De Vereniging van Eigenaren heeft tot 12.00 uur maandag de tijd gekregen om te reageren, daarna moet zo snel mogelijk met de sloop begonnen worden.

Schade

Depla wil later gaan kijken hoe hij de winkeliers tegemoet kan komen. "De veiligheid, van de bewoners, winkeliers en winkelend publiek, staat voorop. Daarna kijken we naar de schade."

Heerlen zou volgens Depla kunnen helpen met het vinden van vervangende winkelruimte en het betalen van personeelskosten.

De winkeliers hadden gehoopt vandaag hun winkels te kunnen ontruimen, maar dat is vanwege de evacuatie opgeschort.

STER Reclame