Franse wetenschappers zijn erachter gekomen dat chimpansees een primitieve vorm van medicijngebruik kennen. Ze blijken bepaalde planten te eten om ziektes te bestrijden.

De onderzoekers volgden lange tijd een groep van veertig chimpansees in een natuurpark in Uganda. Ze hielden precies bij wat de dieren wanneer aten. Daaruit bleek dat de apen andere plantensoorten aten als ze ziek waren.

Zo kozen zieke dieren voor de bast van boom als ze aan diarree leden en waren de bladeren van een andere plant goed om malaria te bestrijden. Hoewel sommige middeltjes bitter smaken, aten de dieren ze zelfs als er lekkerder voedsel beschikbaar was.

Aarde eten

De onderzoekers ontdekten dat het medicijngebruik zelfs nog een stap verder ging toen ze zagen dat de chimpansees ook aarde aten in combinatie met een bepaalde plant. Toen de wetenschappers de plant onderzochten, bleek de werkzame stof in de bladeren versterkt te worden door de modder.

Volgens de onderzoekers leren de chimpansees welke planten heilzaam zijn door de kunst af te kijken. Zo zagen ze dat jonge dieren goed opletten als oudere leiders ongewone dingen aten.

STER reclame