NOS NieuwsAangepast

Sinterklaasbank maakt al 500 kinderen blij

Door verslaggever Jeroen Schutijser

Niet alle kinderen worden dit weekend overladen met cadeaus. Er zijn gezinnen waar het financieel gewoon onmogelijk is dure iPods, poppenwagens of Lego-dozen te kopen. Elisa Nuij uit Bussum bedacht daarom in 2008 de Sinterklaasbank. Een soort voedselbank, maar dan voor sinterklaascadeaus. "Het is wel treurig dat zoiets nodig is in Nederland."

Nuij werkt bij de politie in Amsterdam en komt in die functie regelmatig in aanraking met gezinnen die het niet breed hebben. "Dan zie je dat kinderen op een kale matras slapen, zonder vloerbedekking, kilheid ten top. Ze zijn afgesloten van licht en gas. En dan zie je in zo'n kale keuken een kleurplaat van Sinterklaas aan de wand hangen. Zo'n contrast. Met van die felle kleuren. Kinderen die Sint op televisie horen zeggen: 'Ik heb pakhuizen vol cadeaus'. En diezelfde kinderen komen op 6 december op school, zonder ook maar iets gekregen te hebben. Dat is toch verschrikkelijk? Dat gaat mij aan het hart."

Strijkstokken

Ze richtte in 2008 de stichting Sinterklaasbank op en kon in dat jaar, dankzij donateurs en sponsors, al 55 kinderen verrassen met een cadeau ter waarde van 30 euro. Dit jaar zijn het er al 500. Het groeit haar een beetje boven het hoofd. Wat ooit in het Gooi begon, heeft nu ook al afdelingen in de IJmond, Zeewolde, Dordrecht en Barneveld.

Nuij wil zich vooral richting op het 'grijze gebied' zoals ze dat zelf noemt: "Dus niet de mensen die al hulp krijgen van de voedselbanken. Er zijn nog zoveel andere, bijna onzichtbare gezinnen die in armoe leven doordat ze bijvoorbeeld in de schuld-hulpverlening zitten."

Straks in januari gaat Nuij met de andere vrijwilligers één en ander evalueren. "Maar nu is mij al duidelijk dat ik hulp moet hebben. In mijn eentje trek ik dit niet. Ik heb hulp nodig van mensen met ervaring, echte ondernemers, zakelijke mensen. Maar één ding: ik gruwel ervan als ik een euro geef aan een goed doel waarvan ik weet dat een groot deel blijft hangen aan strijkstokken en aan betaalde directeuren. Dat wil ik absoluut niet. De Sinterklaasbank moet een mensen-mensenstichting zijn en blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl