De afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam heeft sinds vandaag een zeldzame verzameling in het bezit: ruim 1600 stukken aan Sinterklaas-inpak-papier.

De collectie is afkomstig van de nu 82-jarige professor Zadoks, oud-hoogleraar plantenziekten. Hij begon in 1961 met het bewaren van het Sinterklaaspapier dat na de pakjesavonden overbleef.

Boemannen

De verschillende papiertjes tonen hoe het Sinterklaaspapier zich in de afgelopen halve eeuw heeft ontwikkeld: van knusse sfeerbeelden en tekeningen van Anton Pieck tot complete stripverhalen, kindertekeningen en minimale symbolen.

De papiertjes laten ook zien hoe er in de jaren tegen Sinterklaas en de Zwarte Pieten werd aangekeken. Vroeger waren de Pieten straffende boemannen, nu zijn ze vrolijke kindervrienden.

Astronautenhelmen

Soms zijn ook belangrijke nieuwsgebeurtenissen in het inpakpapier verwerkt. Zo werden Sinterklaas en zijn Pieten na de maanlanding in 1969 afgebeeld met astronautenhelmen op.

De verzameling van professor Zadoks sluit volgens de Universiteit van Amsterdam goed aan bij het materiaal over papierhistorie en grafische vormgeving dat al bij de Bijzondere Collecties bewaard wordt.

STER reclame