De Europese Unie heeft de sancties tegen Iran verscherpt. In Brussel hebben de ministers van Buitenlandse Zaken 180 personen en bedrijven uit Iran op een zwarte lijst geplaatst. Hun tegoeden worden bevroren en de personen mogen Europa niet meer in. De tegoeden van honderden Iraniërs waren al bevroren en er golden al uitvoerbeperkingen.

De sancties worden verscherpt na de verschijning van een VN-rapport waarin staat dat Iran tests heeft uitgevoerd voor de ontwikkeling van een kernwapen.

Londen vroeg gisteren om verscherping van de sancties na de bestorming in Teheran van twee ambassadegebouwen.

Legitieme druk

Eerder vandaag drong de Britse minister Hague al aan op extra sancties tegen Iran. Op weg naar de bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel zei Hague te hopen op meer steun: "Ik hoop dat we het vandaag eens kunnen worden over aanvullende maatregelen om de economische druk op Iran op te voeren. Vreedzame, legitieme druk om Iran nog verder financieel te isoleren".

Ook zegt Hague dat Iran het Syrische regime steunt. De Syrische president Assad wordt ervan verdacht de laatste maanden duizenden demonstranten te hebben gedood. "Er is een verband tussen wat er in Iran gebeurt en wat er in Syrië gebeurt", zei Hague.

Ambassades

Afgelopen dagen sloot Groot-Brittannië zijn ambassade in de Iraanse hoofdstad. Ook Duitsland, Frankrijk en Nederland riepen hun ambassadeurs terug.

STER reclame