NOS NieuwsAangepast

Amnesty: opstand Saudi's onderdrukt

Saudi-Arabië heeft duizenden mensen opgepakt sinds februari om te voorkomen dat er een revolutie uit zou breken. Dat schrijft Amnesty International in een rapport (pdf) dat vandaag is verschenen.

De mensenrechtenorganisatie beschuldigt Saudi-Arabië ervan dat veel mensen zijn opgepakt zonder duidelijke verdenking of proces. Vooral in het oosten van het land zijn veel tegenstanders van het regime gearresteerd. In die regio woont een sjiitische minderheidsgroep.

Vorige week werden volgens Amnesty zestien mannen, onder wie negen prominente hervormingsgezinden, veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van vijf tot dertig jaar. Tijdens hun proces waren ze geblinddoekt en hadden ze handboeien om. Hun advocaat mocht de rechtszaal de eerste drie sessies niet eens betreden, aldus de organisatie.

Volgens Amnesty International komt er ook een nieuwe antiterreurwet aan die het mogelijk maakt om vreedzame betogers nog langer vast te houden. Op het in twijfel trekken van de integriteit van koning Abdullah zou een gevangenisstraf van tien jaar komen te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl