In België hebben de zes partijen die onderhandelen over een nieuwe regering het regeerakkoord inhoudelijk afgerond. Daarmee is het land opnieuw een flinke stap dichter bij een nieuw kabinet.

De volgende regering wil de banken strikter gaan controleren. Er is onder meer afgesproken dat banken die overheidssteun krijgen, zoals Dexia en KBC, geen bonussen mogen uitkeren. Banken moeten bovendien een crisisplan uitwerken om zich in de toekomst beter te kunnen wapenen tegen speculanten.

Ook over de vervroegde vrijlating van veroordeelden bereikten onderhandelaars een compromis. Bij zeer zware misdrijven kan een veroordeelde niet meer vrijkomen als hij een derde van zijn straf heeft uitgezeten, maar op zijn vroegst na de helft van zijn straf te hebben uitgezeten.

Maandag

Het ontwerpakkoord van 180 pagina's wordt vandaag nog eens grondig doorgenomen door de onderhandelaars en formateur Di Rupo. Komend weekend moeten de leden van de zes partijen het akkoord nog goedkeuren.

Als alles volgens plan verloopt heeft België maandag, 540 dagen na de verkiezingen, een nieuwe regering met Elio Di Rupo als premier.

STER reclame