Nederland hoort vrijdag in Kiev tegen welke drie ploegen het speelt in de groepsfase van het EK voetbal van 2012 in Polen en Oekraïne.

Aangezien Oranje de status van groepshoofd heeft, ontloopt het wereldkampioen Spanje en beide gastlanden.

Aan de andere kant is een groep met Duitsland, Portugal en Frankrijk één van de mogelijkheden. De gastlanden zijn al van tevoren ingedeeld; Polen is groepshoofd in A en Oekraïne in D. Verder staat vast dat Polen op 8 juni het EK opent in Warschau.

Oranje in Gdansk of Charkov

Nederland en Spanje moeten afwachten of ze al hun wedstrijden in het Oekraïense Charkov (B) of in het Poolse Gdansk (C) spelen. Als beide WK-finalisten hun groep winnen, kunnen ze elkaar pas treffen in de finale, op 1 juli in Kiev.

Secretaris-generaal Gianni Infantino, die namens de UEFA de loting leidt, begint met het indelen van Nederland en Spanje. Daarna gaat de loting verder met achtereenvolgens potten vier, drie en twee.

Krakau

Ongeacht of Oranje naar Gdansk (480 kilometer) of Charkov (1170 kilometer) moet vliegen, het hoofdkwartier blijft het Poolse Krakau. Daar heeft de KNVB een hotel aan de rivier de Wisla geboekt. Oranje traint in het stadion van Wisla Krakau.

Vanaf 18.00 uur

Vanaf 18.00 uur gaan de landen, waaronder alle Europese kampioenen ooit (negen), de koker in. De NOS is er op Nederland 1 en op internet live bij.

Pot 1Pot 2Pot 3Pot 4NederlandDuitslandKroatiëDenemarkenPolenItaliëGriekenlandFrankrijkOekraïneEngelandPortugalTsjechiëSpanjeRuslandZwedenIerland

STER reclame