Minister Opstelten blijft bij de plannen voor één grote politieregio Oost. De plaatselijke en provinciale overheden zijn bang dat zo'n grote regio niet goed werkt, maar Opstelten houdt vast aan zijn plan.

Bij invoering van de Nationale Politie worden de vijfentwintig regiokorpsenkorpsen van Nederland samengesmolten tot tien regio-eenheden. Dit betekent dat de vijf korpsen van Overijssel en Gelderland bij elkaar worden gevoegd. Met ruim drie miljoen inwoners wordt Oost-Nederland daarmee de grootste regio van de Nationale Politie.

Zestig agenten

Opstelten voelt er niets voor om Oost-Nederland alsnog te splitsen. Volgens de minister kost dat zestig agenten meer. Hij wil die in de nieuwe grote regio inzetten voor meer 'blauw op straat'.

De provincie Overijssel bespreekt morgen hoe ze reageren op het doorzetten van de plannen van Opstelten. Die provincie is, net als Gelderland, sterk tegen het samenvoegen van de politiekorpsen.

Mega

De fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, Arie Slob, is teleurgesteld. "Helaas niet kunnen voorkomen dat er een mega politieregio Oost gevormd gaat worden. VVD/CDA/PVV willen 'gewoon' van start", twittert hij.

STER reclame