Eretitel voor Mollema en Vos

Aangepast

Bauke Mollema is uitgeroepen tot Wielrenner van het Jaar.

De Rabobank-renner bleef zijn ploeggenoot Steven Kruijswijk en Vacansoleil-DCM-coureur Wout Poels voor in de verkiezing onder lezers van Wielerland Magazine en de in de Club48 verenigde oud-renners.

De 25-jarige Mollema ontving tijdens het wielergala in Den Bosch de Gerrit Schulte Trofee, die de afgelopen drie jaar was gewonnen door Robert Gesink.

De geboren Groninger bleef in 2011 verstoken van een etappe- of rondezege, maar won wel de puntentrui in de Vuelta van 2011, waarin hij vierde werd in het eindklassement en bovendien één dag de leiderstrui droeg.

Vereerd

"Ik voel me zeer vereerd", reageerde een opgetogen Mollema. "Dit is een bekroning en waardering voor mijn prestaties van dit jaar. Ik heb een constant seizoen gedraaid, met een uitschieter in de Vuelta. De verwachtingen voor volgend seizoen zullen wel weer hoger liggen."

Het is de bedoeling dat Mollema met de generatiegenoten Gesink en Steven Kruijswijk de Rabobank-ploeg gaat dragen in de Tour. "Ik hoop dat we elkaar kunnen stimuleren en motiveren voor een topprestatie."

Vos beste renster

Marianne Vos werd voor het zesde jaar op rij uitgeroepen tot Wielrenster van het Jaar. De kopvrouw van Nederland Bloeit, in 2012 te zien in het shirt van de Rabobank-vrouwenploeg, kreeg in Den Bosch de Keetie van Oosten-Hage Trofee uitgereikt. Bij de verkiezing bleef Vos ploeggenote Annemiek van Vleuten en Kirsten Wild van AA Drink voor.

Vos, die het wielerjaar afsloot als nummer één op de UCI-ranglijst, grossierde in 2011 in overwinningen. Ze won onder meer de Giro Donne, veroverde de wereldtitel in het veld, werd wereldkampioene scratch op de baan en haalde de zilveren medaille binnen bij de WK op de weg.

Van der Haar grootste belofte

Lars van der Haar werd uitgeroepen tot de Belofte van het Jaar. De twintigjarige renner uit het Rabobank-Giant Offroad Team won het in de verkiezing van Ramon Sinkeldam en Wilco Kelderman.

Van der Haar heerste vorige winter in het veldrijden. In die discipline veroverde hij de nationale, Europese en wereldtitel. De moeder van de renner nam de Gerrie Knetemann Trofee in ontvangst. Van der Haar zelf zat in Spanje.

Carrièreprijs voor Zoetemelk

Joop Zoetemelk werd verrast met de Peter Post Carrièreprijs. De bijna 65-jarige Tour-winnaar van 1980 kreeg de onderscheiding uit handen van Marion Post, de vrouw van de begin 2011 overleden oud-ploegleider.

De Peter Post Carrièreprijs is in 2008 in het leven geroepen toen Post afscheid nam als voorzitter van de Club48. Het is een onderscheiding voor renners en rensters die een glansrijke loopbaan achter de rug hebben en veel voor het wielrennen in Nederland betekend hebben. In 2009 was Richard Groenendaal de eerste die de prijs kreeg.

STER Reclame