NOS NieuwsAangepast

Oeuvreprijs voor Anton Corbijn

Anton Corbijn zei tijdens de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2011 dat hij van plan is het geld in Den Haag te besteden aan de bevordering van het culturele klimaat. Die beslissing beschouwt hij als "een opgestoken middelvinger naar de struisvogelpolitiek van het culturele beleid van het huidige kabinet dat natuurlijk ook in Den Haag zetelt". De fotograaf noemde kunst verder "een sterk licht in een donkere tijd".

De fotograaf en filmmaker kreeg de prijs vandaag uitgereikt uit handen van prinses Máxima in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een geldbedrag van 75.000 euro verbonden.

Bono

De prijsuitreiking werd muzikaal omlijst met optredens van Bono van U2, Chris Martin van Coldplay en Herbert Grönemeyer. Daarnaast werd er ook een videoboodschap van Tom Waits vertoond en waren er speeches van schrijver Cees Nooteboom, fotograaf Stephan Vanfleteren en Herman Brood-kenner Bart Chabot.

Corbijn heeft de prijs gekregen omdat hij een belangrijke beeldmaker en -vormer is van de populaire cultuur van zijn generatie. Hij geldt als een internationaal voorbeeld voor fotografen, ontwerpers en art directors.

Videoclips

De in 1955 in Strijen geboren Anton Corbijn begon zijn carrière als fotograaf bij het Nederlandse muziektijdschrift Oor. In de jaren zeventig fotografeerde hij concerten en portretteerde hij muzikanten als Herman Brood en Elvis Costello.

In de jaren 80 brak hij internationaal door en werd al snel een veelgevraagd fotograaf door artiesten als David Bowie, Tom Waits, Herbert Grönemeyer, Miles Davis en de popgroep U2. Ze vroegen hem hun platenhoezen te ontwerpen, videoclips te regisseren of een decor te ontwerpen voor concerten.

Ook fotografeerde hij koningin Beatrix ter ere van haar zeventigste verjaardag en maakte hij de foto's voor de herverkiezingscampagne van Wim Kok in 1998. Daarnaast publiceerde hij een aantal boeken waarin zijn werk werd vastgelegd en is hij verantwoordelijk voor de fotografie van het modemerk G-Star.

Joy Division

Na 2000 begon Corbijn zich steeds meer toe te leggen op film. In 2007 kreeg hij op het filmfestival van Cannes twee prijzen voor Control. Een film over het leven van Joy Division-zanger Ian Curtis, die zelfmoord pleegde op 23-jarige leeftijd. In 2009 maakte hij een film bij een speciale editie van U2's No Line on The Horizon en in 2010 kwam zijn eerste speelfilm The American uit, met George Clooney in de hoofdrol.

Zijn tot nu toe laatste project was een live-webcast in okober van de album-launch van Coldplays nieuwe cd Mylo Xyloto. Dat werd vanuit de arena Las Ventas in Madrid live uitgezonden op YouTube.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl