In Harderwijk heeft de burgemeester vanwege het transport van orka Morgan naar Tenerife een noodverordening ingesteld. Volgens de gemeente bestaat de kans dat het transport tot protesten en confrontaties tussen tegenstanders en de politie leidt.

"We willen een veilig transport garanderen voor het dier", zegt burgemeester John Berends. "Mocht er sprake zijn van protest of anderszins, dan kunnen we ingrijpen. We kunnen beter het zekere voor het onzekere nemen."

Protest

Bij het Dolfinarium in Harderwijk wordt al een paar dagen gedemonstreerd tegen het vervoer van Morgan naar een zeedierenpark in Tenerife.

De actiegroep Orka Coalitie wilde dat het dier in zee bij soortgenoten werd losgelaten, maar volgens het Dolfinatrium redt Morgan het niet in de zee. De rechter was het hiermee eens. Op internet gaat de Orka Coalitie verder met actievoeren tegen het besluit.

De orka wordt met een vrachtwagen naar een onbekende luchthaven gebracht en van daaruit naar Tenerife gevlogen. Wanneer Morgan op transport gaat, wordt geheimgehouden.

STER reclame