Vissers van sportvisserij Oost Nederland halen morgen alle vis uit de Hondemotswetering bij Raalte in Overijssel. De rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Raalte werkt nog steeds niet goed, nadat eerder deze maand insecticiden in het riool werden geloosd.

De bacteriën die voor zuivering moeten zorgen, zijn aangetast door de chemische stof. Daardoor is het ammoniumgehalte in het water te hoog. Door verwachte regen zal de rioolwaterzuivering tijdelijk zwaarder belast worden, waardoor er onvoldoende gezuiverd water in de wetering zal stromen met grote vissterfte als gevolg.

De gevangen vis wordt in bakken naar andere wateren gebracht, zoals het Overijssels Kanaal. De vissers verwachten vooral snoek, brasem en karpers te vangen.

Giftige stoffen

Vorig weekend kwam aan het licht dat er giftige stoffen in het riool in Raalte waren geloosd, vermoedelijk door een bedrijf dat vlooienbanden maakt. Omdat die stoffen schadelijk zijn voor de bacteriën in de zuiveringsinstalatie, werd een gemaal een tijdje stilgelegd.

Daardoor dreigde het riool in Raalte over te lopen. Al het vervuilde water is met tankwagens weggebracht. Tegen het bedrijf is aangifte gedaan.

Volgens de gemeente is er geen gevaar geweest voor de bevolking.

STER reclame