1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Arabische Liga legt Syrië sancties op

De Arabische Liga heeft economische sancties opgelegd aan Syrië, omdat het land geweld blijft gebruiken tegen betogers. Van de 22 leden stemden er 19 in met de maatregelen.

Alle transacties met de centrale bank van Syrië zijn nu verboden. Ook worden vluchten van luchtvaartmaatschappijen uit Syrië geboycot, worden tegoeden bevroren en krijgen hoge Syrische ambtenaren een reisverbod.

Verraad

Syrië wordt zo gestraft voor het aanhoudende geweld tegen mensen die al acht maanden betogen tegen president Assad. De VN schat dat er sinds het uitbreken van de protesten al 3500 doden zijn gevallen.

De Arabische Liga eist dat Syrië vijfhonderd waarnemers toelaat, maar het regime in Damascus weigert dat. Damascus noemt de sancties van de Liga een verraad aan de Arabische solidariteit.

Geen volledige boycot

"Deze sancties gaan absoluut indruk maken op Syrië; zeker als je kijkt hoe unaniem die sancties zijn aangenomen", zegt Midden Oosten-deskundige Leo Kwarten.

"Aan de andere kant hebben buurlanden Libanon en Irak al gezegd dat zij zich niet zullen houden aan de sancties", nuanceert Kwarten de boycot. "De Irakezen zeggen dat ze zo afhankelijk zijn van Syrië dat zij zich niet helemaal aan de sancties kunnen houden. Het gebaar is dus krachtig, ze zullen er last van hebben, maar een volledige boycot van Syrië wordt het niet."

Navolging

Wat volgens Kwarten wel belangrijk is, is dat de Arabische Liga sancties ingesteld heeft tegen een broederstaat. "Daardoor gaat er een enorme werking van uit over de rest van de wereld. Nu kan het haast niet anders dat de rest van de wereld volgt. Met name de druk op China en Rusland, die altijd sancties tegen Syrië hebben tegengehouden, zal erg groot worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl