NOS NieuwsAangepast

NBA-spelers gaan met kerst weer dribbelen

Het ging nog altijd sneller dan de Belgische formatie, maar de onderhandelaars in de NBA lock-out hadden maar liefst 149 dagen nodig om een akkoord te bereiken. Dat melden onderhandelaars aan de Washington Post. De spelers en eigenaren van de basketbalclubs lagen ruim vier maanden in de clinch over de winstdeling en de salarissen voor de spelers.

Door het conflict hebben de spelers al maanden geen bal aangeraakt. Er wordt door de lock-out namelijk niet getraind. Daarnaast krijgen de spelers geen salaris en kunnen de clubs onderling geen transfers doen. Een groot aantal spelers koos eieren voor hun geld en tekenden een tijdelijk contract bij clubs in Europa. Zo ging Kobe Bryant naar Italië en tekenden Lamar Odom, Deron Williams en Semih Erden contracten met het Turkse Besiktas. Dan hadden ze tenminste wat te doen tot het einde van de lock-out.

De afgelopen jaren kregen de spelers ongeveer 57 procent van de inkomsten uit de basketbalcompetitie, maar de eigenaren hielden amper geld over aan de sport. Zij schroefden het percentage van de spelers daarom terug naar zo'n 47 procent en de spelers waren daar niet heel blij mee. De spelersvakbond en de clubeigenaren hebben sindsdien een fikse ruzie over de verdeling. De afgelopen twee weken lagen de onderhandelingen zelfs helemaal stil.

'Onder voorbehoud van een groot aantal goedkeuringen'

Normaal begint de competitie 1 november, maar vanwege de ruzie bleven de ballen in de rekken liggen. Het plan is nu om op 25 december de veters te strikken en weer te gaan basketballen. De twee partijen zouden een voorlopig akkoord hebben bereikt over een nieuwe CAO. Het is dus nog niet helemaal zeker, maar 'onder voorbehoud van een groot aantal goedkeuringen' is David Stern van de NBA opgelucht dat het einde van de staking in zicht is.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl