NOS NieuwsAangepast

Akkoord bij formatie in België

In België is er eindelijk zicht op een nieuwe regering, anderhalf jaar na de verkiezingen.

De zes partijen die onder leiding van formateur Di Rupo onderhandelden, hebben vanochtend, na 18 uur praten, een akkoord bereikt over de begroting en sociaal-economische hervormingen.

Koning Albert is verheugd. Hij heeft Di Rupo gevraagd om zo snel mogelijk een regering te vormen, meldt de VRT.

Ultieme poging

Formateur Di Rupo begon gisteravond rond 18.00 uur aan een laatste onderhandelingsronde met de zes partijen, de socialisten, christen-democraten en liberalen uit Vlaanderen en Wallonië.

Zij hebben de hele nacht doorgepraat in een ultieme poging om eruit te komen. De Waalse socialisten van de PS en de Vlaamse liberalen van de Open VLD hebben nu hun verschil van mening kunnen overbruggen.

Op verzoek van de liberalen worden de lasten verlaagd en zou er 300 miljoen extra worden bezuinigd. Naar wens van de socialisten komt er een nieuwe belasting op beursverrichtingen van bedrijven en een solidariteitsbijdrage voor de hogere inkomens.

Een vroeg pensioen, een punt waar veel verontwaardiging over was binnen de liberalen, blijft wel mogelijk, maar de leeftijdsgrens van soms 52 jaar gaat omhoog en het wordt minder aantrekkelijk gemaakt.

Langste formatie ooit

België heeft zo'n anderhalf jaar zonder nationale regering gezeten en de formatie is de langste uit de wereldgeschiedenis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl