NOS NieuwsAangepast

'Oudere werknemers Belastingdienst geschoffeerd'

Onder werknemers van de Belastingdienst is ophef ontstaan. Algemeen Directeur Hans Blokpoel zou zich intern negatief hebben uitgelaten over oudere werknemers. Die uitlatingen zijn vervolgens door een jonge werknemer in een intern blog opgetekend en verspreid.

Volgens het blog wil Blokpoel zich alleen richten op mensen die "de nieuwe cultuur vorm weten te geven" en noemt hij ouderen "een verloren generatie".

"Over een paar jaar zijn ze toch weg, dus kan ik me beter richten op mensen die wel mee willen", zou Blokpoel hebben gezegd. Ook zou hij liever jongeren samen willen laten werken, omdat hij ouderen geen goede mentoren vindt.

Bedrijfsongeval

Volgens Pieter Oudenaarden, bestuurslid van vakbond CNV Publieke Zaak, hebben meer dan vierhonderd boze leden hun beklag gedaan. Ook andere bonden kregen verontwaardigde reacties binnen.

De schrijver van het blog heeft zijn verhaal inmiddels verwijderd. Hij zegt dat het "geen betekenis had", omdat Blokpoel zich niet in de uitspraken herkent. Blokpoel noemt het blog een bedrijfsongeval: "Ik vond mijn mening van nuance, maar vooral van bedoeling ontdaan", laat hij weten.

Volgens de algemeen directeur is er flexibiliteit nodig voor de komende veranderingen bij de Belastingdienst. "Het kan zijn dat medewerkers niet mee kunnen of willen in die ontwikkelingen. Als dat echt niet lukt, kan het goed zijn om 'uit elkaar' te gaan. Flexibiliteit is overigens geen kwestie leeftijd, je bent zo jong of oud als je jezelf voelt", luidt zijn reactie.

Bonden verontwaardigd

CNV-bestuurslid Oudenaarden zegt dat werknemers die al lang bij de Belastingdienst werken zich aan de kant gezet voelen. Blokpoel is op dienstreis en heeft zelf nog geen contact met het CNV gehad.

Oudenaarden noemt de uitlatingen, als ze daadwerkelijk zo zijn gedaan, "het foute signaal op het foute moment". Vooral omdat langer doorwerken nu juist de inzet van de pensioendiscussie is.

Afgelopen week was er een informeel gesprek met de directeur-generaal van de Belastingdienst. Die zou ook geschrokken zijn. Hij herkent een vertrouwensbreuk die hersteld moet worden. Volgens Oudenaarden zou het goed zijn als zowel de directeur-generaal als Blokpoel duidelijk laten merken dat dit niet het beleid is van de Belastingdienst.

Begin december is er weer een overleg tussen de Belastingdienst en de bonden. Daar zal de kwestie waarschijnlijk besproken worden. "Er wordt hier wel erg stevig uit de bocht gevlogen, dus alle reden voor een stevig gesprek", aldus Oudenaarden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl