IDFA-prijs voor Zuid-Koreaanse film

tijd van publicatie Aangepast

In Amsterdam zijn de winnaars van het filmdocumentairefestival IDFA bekendgemaakt. De prijs voor de beste lange documentaire ging naar Planet of Snail van de Zuid-Koreaan Seung-Jun Yi.

De film draait om de relatie van een doofblinde man en een gehandicapte vrouw. De regisseur wint met zijn prijs een sculptuur en een bedrag van 12.500 euro.

900 Days van Jessica Gorter is gekozen als beste Nederlandse documentaire. In de film vertellen overlevenden over het Duitse beleg van Leningrad in de Tweede Wereldoorlog. Daarbij stierven circa een miljoen mensen een hongersdood.

Grote belangstelling

Andere prijzen waren er onder meer in de categorieƫn beste debuutfilm (The Vanishing Spring Light) en beste studentendocumentaire (The Betrayal). De prijs voor de beste middellange documentaire werd uitgerijkt aan de Argentijnse documentaire Montenegro, over een man die met zijn honden op een stil eilandje leeft.

De speciale juryprijs van het festival ging naar 5 Broken Cameras, van Emad Burnat en Guy Davidi. De film gaat over een Palestijns dorp dat in opstand komt tegen de Israƫlische overmacht. Ook sleepte deze film de publieksprijs van de Publieke Omroep in de wacht.

Het IDFA duurt nog tot en met zondag. Als de belangstelling zo groot blijft als de laatste dagen komt het bezoekersaantal uit op een record van zo'n 200.000.

STER Reclame