NOS NieuwsAangepast

Winddrinker, een 4 in 1 oplossing voor drinkwater

Schoon, betaalbaar drinkwater en dat ook nog in een van de armste delen van Afrika. Het klinkt als een mission impossible, maar een aantal studenten uit Delft maken het mogelijk.

The Winddrinker is een windmolen annex waterzuiverinstallatie annex waterpomp. Het apparaat kan helemaal zelfstandig water oppompen en zuiveren met windenergie. De studenten verwachten dat de installatie 25 kuub water per dag oppompt, genoeg voor ongeveer 5000 mensen.

De molen wordt op dit moment in elkaar gezet in Somaliland, in de hoorn van Afrika. Zodra hij water gaat produceren, waarschijnlijk over een week of twee, wordt het verkocht voor ongeveer 5 dollarcent per liter. Dat is vele malen goedkoper dan de literflessen die de inwoners nu kopen voor hun drinkwater. Uiteindelijk is het de bedoeling dat lokale ondernemers met de pomp gaan runnen en er nog veel meer gaan bouwen.

De technisch ontwerper, Carla Generaal, heeft de pomp gemaakt met kant-en-klare onderdelen. Er hoeven dus geen onderdelen speciaal en alleen voor dit apparaat te worden gemaakt. Daardoor kon de pomp nog goedkoper worden geproduceerd. Carla is afgelopen jaar afgestudeerd op het project en liet het ook zien op TEDxAmsterdam, waar ze de TEDxAmsterdam Award won. Daarom is ze dit jaar terug in Amsterdam om te vertellen hoe het project vordert.

Door: Tim

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl