NOS NieuwsAangepast

'Robert M. verminderd toerekeningsvatbaar'

Zedenverdachte Robert M. is verminderd toerekeningsvatbaar. Dat is het oordeel van het Pieter Baan Centrum (PBC), dat de belangrijkste verdachte uit de Amsterdamse zedenzaak onderzocht.

Volgens de onderzoekers lijdt M. aan een persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekjes en is de kans dat hij zich opnieuw aan kinderen zal vergrijpen zeer groot. Daarom wordt geadviseerd hem tbs op te leggen.

Het oordeel van het PBC werd gepresenteerd tijdens een regiezitting in de rechtbank van Amsterdam.

De advocaat van M. heeft zijn twijfels bij de conclusies van het PBC, omdat M. weigerde mee te werken aan de onderzoeken. Hij wil de onderzoeken opnieuw tegen het licht houden.

67 kinderen

Op de zitting werd ook duidelijk dat Robert M. wordt vervolgd voor het seksueel misbruik van 67 kinderen. Dat maakte het OM bekend.

Volgens het OM is feitelijk bewezen dat M. 87 kinderen misbruikte, zoals hij zelf ook eerder heeft toegegeven. Op verzoek van de ouders zijn niet alle kinderen op de tenlastelegging gezet.

Volgens het OM waren er veel ouders die dat niet wilden, maar was het niet mogelijk al die eisen in te willigen. Dan zou de mogelijkheid bestaan dat M. niet de straf krijgt die hij volgens het OM verdient.

Nummer

Het gaat om 80 gevallen van ontuchtige handelingen en seksueel binnendringen bij 67 kinderen, van wie 52 jongens en 15 meisjes. Het misbruik vond vaak gedurende langere periodes plaats. Dat gebeurde in de kinderdagverblijven 't Hofnarretje, Jenno's Knuffelparadijs en de Toverlantaarn, in het huis van de kinderen en soms in het huis van de verdachte zelf.

In vier gevallen werd een kind door Robert M. samen met een andere volwassene man misbruikt. Van één van de slachtoffertjes maakte M. bijna 2.000 foto's en 138 video-opnames. In totaal staan er 6.000 foto's en 470 films op de tenlastelegging. Dat is maar een deel van de 46.775 foto's en 3672 filmpjes die op de computer van M. zijn gevonden.

Om de kinderen te beschermen zullen tijdens de rechtszaak hun namen niet worden genoemd. Alle kinderen hebben een nummer gekregen. Ook met de verdachte is afgesproken dat hij de kinderen niet bij naam noemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl