Het Openbaar Ministerie vraagt de burgerrechter de pedofielenvereniging Martijn te verbieden. Volgens de baas van het OM Herman Bolhaar zijn de activiteiten van de vereniging in strijd met de openbare orde en is dus een gang naar de rechter noodzakelijk.

"Martijn beeldt kinderen af als lustobject en verheerlijkt seksuele relaties tussen volwassenen en jonge kinderen", zegt hij. "Daarmee schept de vereniging een sfeer waarin misbruik en dat soort seksuele relaties normaal zouden zijn. Wij vinden dat niet kunnen en daarom is optreden geboden."

Vervolging

Bolhaar zegt dat het verzoek tot ontbinding over ongeveer twee weken bij de rechter zal liggen. Die moet dan toetsen of de activiteiten van de vereniging inderdaad in strijd zijn met het algemeen belang.

Bolhaar denkt dat het makkelijker is Martijn in het civiel recht te verbieden dan langs strafrechtelijke weg. In juni concludeerde het OM nog dat een verbod van Martijn op grond van het strafrecht onmogelijk was. Want hoewel leden en ex-leden van de vereniging voor seksueel misbruik van kinderen zijn veroordeeld, speelden die strafbare feiten zich buiten Martijn af.

Wettelijk verbod

De Tweede Kamer dringt al langer aan op een verbod van Martijn. CDA en ChristenUnie kondigden vandaag een initiatiefwet aan om dit soort verenigingen te kunnen verbieden. Ze zijn blij met de stap van het OM, maar zetten hun wetsvoorstel door.

STER reclame