CDA, CU: wettelijk verbod pedovereniging

Aangepast

CDA en ChristenUnie komen met een wet om de pedofielenvereniging Martijn te verbieden. Een Kamermeerderheid wil al langer van de vereniging af. In de initiatiefwet van het CDA en de CU komt onder meer te staan dat verenigingen kunnen worden verboden als leidinggevenden zijn veroordeeld.

"Alle vormen van seksuele uitbuiting en seksueel misdrijf van kinderen moet worden voorkomen," stellen de Kamerleden Omtzigt van het CDA en Slob van de ChristenUnie.

De partijen vinden dat de bescherming van het kind duidelijker in de Nederlandse wet vastgelegd moet worden. "Het gaat met name om het aansprakelijk stellen of verbieden en ontbinden van rechtspersonen, waarvan de feitelijk leidinggevenden veroordeeld zijn voor bijvoorbeeld misbruik met kinderen."

Conclusie

Vorige maand werd de voorzitter van de vereniging Martijn veroordeeld tot een celstraf van drie jaar. CDA en ChristenUnie vinden dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie te weinig actie onderneemt tegen Martijn.

Deze week bepaalde het gerechtshof in Leeuwarden dat het Openbaar Ministerie Martijn niet hoeft te vervolgen. Het OM kwam al eerder tot de conclusie dat de vereniging niet kan worden verboden.

CDA en ChristenUnie willen daar nu dus verandering in brengen door de wet aan te passen.

STER Reclame