'Oude' huis van Anne Frank te bezichtigen

Aangepast

Het huis waar Anne Frank woonde voor ze onderdook wordt voor één dag opengesteld voor het publiek. Op zaterdag 10 december kunnen maximaal 300 belangstellenden een kijkje nemen in het huis aan het Merwedeplein in Amsterdam.

Anne Frank en haar familie woonden daar van 1933 tot 1942. In dat huis begon Anne haar wereldberoemde dagboek. De openstelling is een initiatief van woningbouwvereniging Ymere in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds en een boekhandel. In die winkel, genaamd Jimmink, werd in 1942 het dagboek gekocht.

Buitenlandse schrijvers

De woning werd in 2004 gekocht en gerestaureerd door Ymere. Het Letterenfonds huurt de woning om onderdak te bieden aan buitenlandse schrijvers die niet vrij kunnen werken in eigen land. Volgens de woningbouwvereniging is de woning nog in dezelfde stijl en sfeer als toen de familie Frank het huis in de zomer van 1942 moest verlaten.

Toegangskaarten voor de bezichtiging kosten 7,50 euro. Kinderen jonger dan 10 jaar mogen niet naar binnen vanwege de kwetsbaarheid van het meubilair.