Bij vijf tankstations zijn vanaf vandaag weer licht alcoholische dranken te koop. De belangenvereniging BETA van pomphouders wil daarmee een proefproces uitlokken.

De verkoop van alcohol is al elf jaar verboden, maar de pomphouders vinden dat niet eerlijk, omdat wegrestaurants wel bier en wijn mogen verkopen. Ook in het buitenland is alcohol gewoon te koop bij benzinestations.

Zo snel mogelijk

De vijf tankstations die nu drank gaan verkopen, wachten tot de eerste bekeuring binnen is en stoppen dan direct met de alcoholverkoop. Dan kan namelijk het proefproces in gang worden gezet.

"Wij hebben overleg gehad met de Voedsel en Waren Autoriteit, want wij willen zo snel mogelijk een bekeuring krijgen. Met die bekeruring kunnen we dan de rechtsgang maken naar het Europees Hof", vertelt Ewout Klok, pomphouder en BETA-voorzitter in het Radio 1 Journaal.

"Volgens ons is het rechtsongeldig dat wij die zwak alcoholische dranken, zoals bier en wijn, niet mogen verkopen en wegrestaurants wel. Wij willen de zaak niet frustreren, dus als er één bekeuring binnen is dan stoppen we weer met de verkoop. Het gaat ons om het doel."

Onverantwoord

Cees-Jan Adema, voorzitter van de branchevereniging Nederlandse Brouwers, heeft weinig begrip voor de actie van de pomphouders. "Wij vinden de actie onverantwoord en onverstandig."

"De afgelopen tien jaar is het aantal bestuurders met een slok op ongeveer gehalveerd, mede dankzij het succes van de Bob-campagne. Deze actie van de pomphouders geeft het verkeerde signaal."

Andere setting

De vergelijking dat wegrestaurants wel alcohol mogen verkopen en tankstations niet, wordt door Adema weggewuifd. "De setting is anders wanneer je naar een restaurant gaat om een hapje te eten, dan wanneer je je tank volgooit en vervolgens nog wat meeneemt voor onderweg. Dat is meestal het karakter waarmee dit soort aankopen gedaan worden."

Adema denkt niet dat de pomphouders hun doel bereiken. "Ik kan mij niet voorstellen dat de wet op dit punt aangepast gaat worden en wat ons betreft is dat prima."

STER reclame