NOS NieuwsAangepast

RIVM en de letterlijke uitspraken van Van der Linde

Het RIVM wil niet inhoudelijk reageren op de zaak en verwijst naar een persbericht van 1 november over de zaak. Daarin stelt het RIVM dat Van der Linde de gelegenheid heeft zijn uitspraken over Coutinho terug te nemen om een gang naar de rechter te voorkomen. Dat heeft de huisarts niet gedaan.

De zaak draait vooral om twee uitspraken van Van der Linde. De eerste deed hij in het WNL-programma Avondspits van Joost Eerdmans op 26 oktober.

Dit zijn de letterlijke woorden (in niet-correct Nederlands) waar het juridisch om draait:

"Coutinho is iemand die op een gegeven moment zijn hele aids-onderzoek in het verleden is door de industrie betaald. Hij heeft groot belang op een gegeven moment dat die goede relaties goed te houden voor nu en vooral ook in de toekomst. Daar is absoluut een belangenverstrengeling."

Dezelfde dag kwam Van der Linde ook aan het woord in het EO-televisieprogramma Moraalridders. Daar herhaalde hij zijn uitspraak uit Avondspits nog eens onder de toevoeging dat het om "heel verdienstelijk en knap onderzoek" ging.

In een brief aan de landsadvocaat van 17 november noemt Van der Linde zijn uitspraak dat al Coutinho's aids-onderzoek door de industrie betaald werd een "niet helemaal gelukkig gekozen formulering".

Maar in Moraalridders deed Van der Linde een uitspraak die olie op het vuur was. Dit zijn de letterlijke woorden:

"Als u een zakelijke onderneming heeft en u doet zaken met iemand, dan zult u die zakelijke partner nooit voor zijn hoofd stoten en u zult hem vriendelijk proberen te bejegenen en dan gaat het te ver om te zeggen: hij is niet integer, nee je streeft goede relaties na en in het kader van die goede relaties krijg je bedenkelijke zaken als lippendienst en te vriendelijk zijn voor. En dan komt het op een gegeven moment zover dat... Dit is heel langzaam de afgelopen 30 jaar gegroeid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl