NOS NieuwsAangepast

'Douchen niet veel milieuvriendelijker dan in bad'

Onderzoekers van Unilever hebben op een bijzondere manier inzicht gekregen in het douchegedrag van mensen. Ze plaatsten bij 100 Britse gezinnen speciale sensoren op de douches. Die hielden bij hoe lang mensen douchten, hoeveel water daarbij werd gebruikt en hoe warm het water was. In totaal kregen ze zo gegevens over 2600 douchebeurten in een periode van tien dagen.

Een opvallende conclusie uit het onderzoek is dat het nemen van een douche helemaal niet zoveel milieuvriendelijker is dat uitgebreid in bad gaan, terwijl veel mensen dit wil denken. Een gemiddelde douchebeurt duurt namelijk 8 minuten en kost 62 liter water; een gemiddeld bad 80 liter. Mensen die een extra krachtige douche gebruiken, kunnen tijdens een douchebeurt zelfs twee keer zoveel water en energie gebruiken, dan wanneer ze in bad waren gegaan.

Tijd inschatten

Er is al veel vaker onderzoek gedaan naar douchegedrag, maar altijd middels enquetes. En dat werkt niet goed, meent Unilever. Hilde Hendricks, onderzoeker van Unilever, zei daarover tegen de BBC: "Het probleem is dat mensen meestal niet echt een goed beeld hebben van hun gedrag, omdat het een gewoonte is en ze vaak niet bewust zijn van wat werkelijk doen. Mensen kunnen vaak niet goed inschatten hoe lang ze ergens mee bezig zijn."

We gebruiken door ons gedouch dus veel meer water, dan veel mensen denken. En dat kost flink wat geld. Een gemiddeld Brits gezin is 416 pond per jaar kwijt. Omgerekend is dat bijna 500 euro.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl