Israëlische vrouwen ook naakt: steun voor Elmahdy

Aangepast

Zo'n veertig vrouwen in Israël hebben zaterdag vrijwel naakt voor een groepsfoto geposeerd. Ze deden dat uit solidariteit voor de Egyptische Aliaa Elmahdy (20), die eerder een naaktfoto van zichzelf op haar blog zette, een actie voor de vrijheid van meningsuiting. Anders dan bij Elmahdy stonden hun edele delen er niet op. Op de foto houden ze een spandoek vast met de tekst "Liefde zonder grenzen".

De Israëlische actie was via Facebook georganiseerd door Or Tepler (28). Zij deed afgelopen zomer ook mee aan protesten tegen de stijgende kosten van Hüttenkase en andere levensmiddelen. "Dames, laten we de wereld een goede reden geven om de unieke schoonheid van Israëlische vrouwen te tonen", schreef ze. "Of ze nou Joods, Arabisch, hetero of lesbisch zijn, omdat dat niet meer uitmaakt. Laten we aan de sceptici bewijzen dat de internationale dialoog niet van regeringen afhangt."

Tepler schrok van het aantal negatieve reacties en de bedreigingen aan Elmahdy's adres, en besloot haar te steunen. "Ik besloot dat als een intelligente vrouw in Caïro haar mening niet kan uiten zonder bedreigingen van haar land te krijgen, ik solidair moest zijn", zei ze tegen de krant Ynet.

Interview

Gisteren verscheen op CNN een interview dat de zender had met Elmahdy, waarin ze haar actie uitlegt. Daarin zegt ze dat haar ouders haar willen steunen, maar dat ze haar vriend ervan beschuldigen haar te manipuleren. Haar vriend is Kareem Ahmer, een blogger die in 2006 tot vier jaar cel veroodeeld werd vanwege kritiek op de islam en president Mubarak.

Door: Helen