Enrico Fabris heeft per direct een punt achter zijn loopbaan gezet. De dertigjarige Italiaanse allrounder heeft dat besluit genomen omdat hij niet langer voldoende plezier beleeft aan zijn sport.

Fabris won in 2006 als eerste Italiaan in Hamar de Europese allroundtitel. Hij glorieerde daarna op de Winterspelen in eigen land, waar hij twee gouden (1.500 meter en ploegenachtervolging) en één bronzen plak (5.000 meter) veroverde.

Op de WK afstanden sleepte Fabris vijf keer een zilveren medaille in de wacht, maar stond hij nooit op het hoogste podium. Ook op de WK allround was de tweede plaats (in 2006 en 2007) het hoogst haalbare.

In november 2007 verbeterde Fabris in Salt Lake City op de vijf kilometer het wereldrecord van Kramer. De Fries heroverde een week later in Calgary het record alweer.

Geval apart

Bij wereldbekerwedstrijden was de Italiaan acht keer de beste. In totaal veroverde hij in die wedstrijden 23 medailles.

Fabris was vooral op de 1.500 meter een geval apart. Hij wist als geen ander na een doorgaans matige opening het verval in de volgende ronden tot een minimum te beperken. Dat wapen leverde hem op de mijl en de 5.000 meter veel succes op.

Fabris werd in zijn loopbaan vaak geplaagd door blessures. Zo ontbrak hij de afgelopen seizoenen regelmatig bij wedstrijden wegens problemen met zijn rug.

Romme niet verrast

Het besluit van Fabris om te stoppen met schaatsen kwam voor de Italiaanse bondscoach Gianni Romme niet als verrassing. "Als je bijna alles al hebt gewonnen, wordt het steeds moeilijker om jezelf te blijven motiveren", aldus de Nederlandse trainer. "Het was gewoon op bij Fabris.''

Maar een groot schaatser, oordeelt Romme. "Hij deed alles op gevoel en was geen rekenaar. Een buitensporig talent, die zichzelf enorm kon pijnigen. Daarom was hij ook zo goed. Maar hij is ook een twijfelaar."

Romme werkt nu ruim anderhalf jaar bij de Italiaanse bond. "Daarvoor had ik ook al regelmatig contact met Fabris. Hij had vaker ups en downs in zijn motivatie. Ik ben blij voor hem. Hij heeft toegegeven dat hij er klaar mee is.''

STER reclame