De Duitse fiscus ziet toch af van een naheffing voor Nederlandse ex-dwangarbeiders. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van Financiën bekendgemaakt.

Nederlandse ex-dwangarbeiders hebben afgelopen weken een brief in het Duits ontvangen van de Duitse fiscus. Ze moesten een naheffing betalen over hun loon dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitland hebben ontvangen.

Zeventig jaar

In de Tweede Kamer is verbaasd gereageerd op de Duitse naheffing, die een gevolg is van een nieuwe Duitse belastingswet. Het CDA-Kamerlid Omtzigt noemde het eerder schandalig dat de Duitse fiscus ruim zeventig jaar na de oorlog nog met een naheffing zou komen.

"Je kunt ook zeggen, laat dat even...", aldus Omtzigt in het Radio 1 Journaal. "Je weet dat je er problemen mee krijgt."

Gedwongen

Omtzigt weet niet om hoeveel ex-dwangarbeiders gaat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten zo'n 500.000 Nederlanders gedwongen in Duitsland werken.

Een deel daarvan kreeg loon en bouwde een pensioen op. "Het moet om zeker honderden gaan", zegt Omtzigt.

Actie

De Belgische minister van Financiën Reynders noemde het shockerend en niet te verantwoorden en ook staatssecretaris Weekers tekende protest aan. De Duitse regering ziet nu dus af van de naheffing.

STER reclame