NOS NieuwsAangepast

Kopstukken Rode Khmer staan terecht

In Cambodja is het proces begonnen tegen de belangrijkste nog levende kopstukken van de Rode Khmer.

Aanklager Chea Leang zei bij het begin van het proces dat Cambodja onder de Rode Khmer veranderde in een "enorm slavenkamp'', waarin heel de natie gevangen werd gehouden.

Het gaat om vier hoogbejaarde leden van het communistische regime van wijlen Pol Pot. Zij moeten zich verantwoorden voor hun rol in het bloedige schrikbewind tussen 1975 en 1979.

De verdachten staan terecht voor een door de VN gesteund tribunaal. Ze worden aangeklaagd voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

Beïnvloed

In de beklaagdenbank zitten Broeder nr. 2 Nuon Chea (85), ex-president Khieu Samphan (80), de voormalige minister Ieng Sary (86) en diens vrouw Ieng Thirith. Zij was minister en schoonzus van Pol Pot.

Volgens mensenrechtenorganisaties en advocaten van slachtoffers wordt het Cambodja-tribunaal beïnvloed door de Cambodjaanse regering. Leden van het huidige bewind hadden vroeger banden met de Rode Khmer.

Tijdens het bewind van de Rode Khmer kwamen 1,7 miljoen Cambodjanen om. Pol Pot stierf in 1998. Tot nu toe is één topfiguur van de Rode Khmer veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl