NOS VoetbalAangepast

Cruijff niet door in huidige RvC

Johan Cruijff heeft na afloop van de ledenraadvergadering bij Ajax gemeld niet verder te willen gaan met de huidige Raad van Commissarissen.

"Er zijn te veel dingen gebeurd die me niet bevallen. In deze samenstelling ga ik niet door."

"Hoe zij met Bergkamp en Jonk en andere ex-spelers zijn omgegaan, is voor mij onacceptabel", liet Cruijff weten voordat hij zich met spoed naar het vliegtuig richting Barcelona snelde.

De met veel spanning omgeven bespreking van de raad met de verdeelde RvC, die maar liefst 4,5 uur in beslag nam, leidde niet tot een finaal oordeel. "Ik had verwacht dat we zouden stemmen, maar dat schijnt niet te mogen", verklaarde Cruijff. "Het is nu aan de club wat er moet gebeuren."

Cruijff en de overige vier leden van de RvC - Steven ten Have, Marjan Olfers, Paul Römer en Edgar Davids - staan lijnrecht tegenover elkaar na de aanstelling door de vier van Louis van Gaal als algemeen directeur.

Ten Have: werken met beste mensen

Ten Have, voorzitter van de RvC, gelooft nog steeds in een combinatie van Van Gaal en Cruijff. "We willen aan het werk met de beste mensen. Iedereen moet nu professioneel zijn, Ajacied zijn. De supporters vragen dat van ons."

Hij voorziet daarbij een wat andere rol voor Cruijff, die nu zitting heeft in de RvC. "Daar voelt hij zich geloof ik niet zo gelukkig. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen."

Ajax heeft behoefte aan duidelijkheid, aldus Ten Have. "Afgelopen woensdag hebben wij voor duidelijkheid gezorgd door met een nieuwe directie te komen. Een paar keer eerder waren we er al dichtbij. Dan was alles nu opgelost geweest. Helaas zijn die voorstellen opgeblazen. Ik zeg daarmee niet dat dit de schuld van Cruijff is geweest."

Ruzie is niet nodig, vond Ten Have. "Johan is er, Louis komt. Ajax heeft daarmee een fantastische combinatie. Wij vinden Johan Cruijff belangrijk voor Ajax, laat daar geen misverstand over bestaan."

Bestuur Ajax legt maandag functie neer

Uri Coronel, Joop Krant en Cor van Eijden leggen maandag hun functie als bestuurslid van Ajax formeel neer. Coronel maakte dat op een persconferentie bekend.

Coronel, Krant en Van Eijden hadden op 30 maart al hun vertrek aangekondigd. Bij de eerstvolgende vergadering van de ledenraad worden nieuwe (interim)bestuursleden benoemd.

28ste meer duidelijkheid

Volgens voorzitter Rob Been jr. van de ledenraad moet op 28 november meer duidelijkheid over de situatie binnen Ajax komen. Die dag komt de ledenraad bij elkaar. "Het ligt in de lijn der verwachtingen dat we dan stelling nemen."

De uiteindelijke beslissing over de RvC valt pas op 12 december tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl