Saif al-Islam gearresteerd

Aangepast

Saif al-Islam Kadhafi is gearresteerd. De Libische minister van Justitie zegt dat de belangrijkste zoon van Muamar Kadhafi is opgepakt in het zuiden van het land. Details ontbreken nog, maar een plaatselijke commandant van de troepen van de nieuwe regering bevestigt het bericht.

Saif al-Islam werd opgepakt bij de zuidelijke stad Obari. In eerste instantie werd gezegd dat hij op het moment van zijn arrestatie zou hebben geprobeerd het land te ontvluchten naar Niger. Later zei de minister daar geen bewijs voor te hebben.

De zoon van Kadhafi reisde volgens de eerste berichten met enkele lijfwachten. Er waren geen andere hoogwaardigheidsbekleders uit het gevallen regime bij hem.

Goede gezondheid

Volgens de commandant is de gevangene inmiddels overgebracht naar de stad Zintan. De minister zegt dat Saif in goede gezondheid verkeert.

Op de Libische televisie is een foto vertoond waarop Saif al-Islam was te zien na zijn arrestatie. Hij zag er redelijk gezond uit, al bleek hij wel gewond te zijn aan een hand. In een gesprek met het persbureau Reuters zegt Kadhafi een maand geleden gewond te zijn geraakt bij een luchtaanval.

In Tripoli werd verheugd gereageerd op het nieuws. Auto's gingen toeterend de straat op en mensen schoten geweren af in de lucht.

Opvolger

Saif al-Islam (39) was de tweede zoon van Muamar Kadhafi en het gezicht van het regime. Zo stond hij tijdens de opstand tegen zijn vader regelmatig de pers te woord.

Na de dood van zijn vader werd Saif al-Islam door medestanders van Kadhafi uitgeroepen tot opvolger van de Libische leider.

Hij wordt door het Internationaal Strafhof gezocht voor misdaden tegen de menselijkheid, onder meer omdat veiligheidsdiensten schoten op betogers.

Onderhandelingen

Waar Saif nu naartoe gaat, is nog niet duidelijk. Hij onderhandelde de afgelopen tijd over zijn overgave met het Internationaal Strafhof, maar die gesprekken hadden nog niets concreets opgeleverd.

Het Strafhof zegt nu met de Libische autoriteiten te praten om Saif over te dragen, al heeft de Overgangsraad eerder al gezegd Kadhafi's zoon liever in Libiƫ te willen berechten.

Libiƫ garandeert dat er serieus werk gemaakt zal worden van de berechting en Kadhafi er volgens de internationale richtlijnen berecht zal kunnen worden.

Eerdere geruchten

Er deden al eerder berichten de ronde over de arrestatie van Saif. Zo werd zijn gevangenneming gemeld bij de val van Tripoli, maar later dook hij weer strijdbaar op.

Ook latere berichten dat hij op de vlucht in vrouwenkleding was gearresteerd, bleken vals.

Naast Muamar en Saif al-Islam Kadhafi heeft het Strafhof ook een arrestatiebevel uitgegeven voor de leider van de Libische geheime dienst, Abdullah al-Senussi. Over zijn verblijfplaats is niks bekend.

STER Reclame