CERN did it again

time icon Aangepast

Spannender dan dit kon wetenschap niet worden. Wetenschappers in Zwitserland en Italië konden het zelf amper geloven. De deeltjes die de wetenschappers van het CERN in Genève, dwars door de bergen naar Gran Sasso schoten, gingen sneller dan het licht. "Dat klopt vast niet," dachten de wetenschappers. En daarom vroegen ze hun collega's om het experiment te controleren en te verbeteren. Dat werd massaal gedaan en met die verbeteringen werd het experiment nog een keertje gedaan. Wat blijkt nu, de deeltjes gaan nog steeds veel te snel!

Neutrino's

De deeltjes, genaamd neutrino's, die in het experiment worden gebruikt worden gemaakt in de Large Hadron Collider vlakbij Genève. De LHC ligt in een ondergrondse cirkelvormige tunnel van 27 kilometer lang. Daar worden de neutrino's met magneten opgejaagd tot enorme snelheden. Vervolgens schieten de wetenschappers de neutrino's, dwars door alles en iedereen, naar Italië. Daar is in de bergen bij San Grasso een grote ontvanger gebouwd die de neutrino's opvang.

Omdat de deeltjes superklein en supersnel zijn kunnen ze niet een individueel deeltje volgen. Er moeten daarom duizenden deeltjes tegelijk worden verstuurd in een vaste volgorde. Eigenlijk is dat net zoiets als knipperen met een zaklamp.

Einstein eat your heart out

Je kunt je voorstellen dat er bij zo'n experiment behoorlijk wat rekenfouten kunnen worden gemaakt. De wetenschappers vroegen daarom hun collega's om het experiment te checken. Want iets dat sneller dan het licht gaat, dat kan eigenlijk niet. Dat is een van de basisprincipes van de natuurkunde. Het experiment werd dus schotvoer voor collega's. De klokken in Italë en Genève zouden niet gelijk lopen, de afstand klopte niet, het was volle maan etcetera, etcetera.

De Zwitsers hebben het allemaal gecontroleerd en inderdaad het experiment op een aantal punten aangepast. Deze maand hebben ze het experiment opnieuw gedaan: En gaan de deeltjes nog steeds sneller dan verwacht. Gaan de deeltjes inderdaad sneller dan het licht, dan kunnen alle lesboeken over de natuurkunde de prullenbak in. Het CERN gaat nog steeds verder met het verbeteren van het experiment. Want iets dat sneller gaat dan het licht, dat gelooft toch niemand?

Door: Tim