Kabinet: koningin kan naar Oman

Aangepast

Het kabinet ziet op dit moment geen beletsel voor een staatsbezoek aan koningin Beatrix aan Oman. Volgens minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken is de situatie in het land verbeterd.

Een groot deel van de Tweede Kamer zet vraagtekens bij het staatsbezoek aan Oman. Eerder dit jaar ging een bezoek niet door vanwege de onrust in het land. De koningin bracht daarop wel een priv├ębezoek aan de sultan van het land.

Deze week werd bekend dat de koningin in januari alsnog een staatsbezoek brengt.

Oppositiepartij SP vindt dat het bezoek opnieuw moet worden afgezegd. Het is een land waar politieke partijen zijn verboden en vrouwen worden gediscrimineerd, zegt die partij. GroenLinks spreekt van een prestigestrijd tussen kabinet, Kamer en koningin.

Dringende reden

De PVV vraagt zich af wat de dringende reden is om nu toch te gaan. De PvdA wil van minister Rosenthal weten wat er sinds begin dit jaar is veranderd.

Minister Rosenthal spreekt van "ontwikkelingen ten goede" op het gebied van de rechtsstaat. Volgens de minister wordt er gewerkt aan hervormingen en verkiezingen en doet Oman veel aan de dialoog over mensenrechten.

Als het doorgaat, is het staatsbezoek van 10 tot en met 12 januari.

STER Reclame