In België zijn de onderhandelaars over een nieuwe regering na een nacht vergaderen uit elkaar gegaan zonder begrotingsakkoord. Formateur Di Rupo had gezegd dat hij er vannacht uit wilde komen, maar dat is niet gelukt.

Even na 06.00 uur werd het overleg afgebroken. De onderhandelaars zijn het nog niet eens over het begrotingsplan van Di Rupo. Zo vinden de liberale partijen dat hij de belastingen te veel wil verhogen. Volgens Di Rupo is de wil om te slagen bij iedereen wel aanwezig.

Vanmiddag gaan de gesprekken verder.

Haast

Volgens correspondent Joris van Poppel heeft Di Rupo vooral zo'n haast om een akkoord te bereiken, omdat hij de financiële markten gerust wil stellen. De rente die België op staatsleningen moet betalen is de afgelopen maanden flink opgelopen.

Verleden week werd België door eurocommissaris Rehn gewaarschuwd omdat het te weinig zou doen om de begrotingstekorten terug te dringen. De Europese Commissie heeft zelfs aangegeven voor 15 december een begroting voor 2012 van de Belgen te willen zien.

Anderhalf jaar geleden, op 13 juni 2010, gingen de Belgen naar de stembus. Sindsdien wordt er onderhandeld over een nieuwe regering.

STER reclame