NOS VoetbalAangepast

Van Gaal algemeen directeur Ajax

Louis van Gaal keert terug bij Ajax. De zestigjarige Amsterdammer wordt de nieuwe algemeen directeur.

De Raad van Commissarissen heeft dat besloten in afwezigheid van commissaris Johan Cruijff, die woensdagmiddag op de hoogte is gesteld van het besluit.

Van Gaal gaat de functie pas vanaf juli 2012 bekleden, omdat hij nu nog formeel onder contract staat bij Bayern München. Hij is daarmee de opvolger van Rik van den Boog, die in juni vertrok bij Ajax.

Het directieteam van Ajax wordt verder uitgebreid met Martin Sturkenboom en Danny Blind. Tot de terugkeer van Van Gaal zal Sturkenboom, oud-voorzitter van FC Utrecht, fungeren als algemeen directeur ad interim. Daarna gaat hij een tandem vormen met Van Gaal.

Blind, nu technisch manager, wordt technisch directeur ad interim en zal ook na het aantreden van Van Gaal de voetbaltechnische zaken voor zijn rekening nemen.

De directie bestaat tevens uit commercieel direceur Henri van der Aat en financieel directeur Jeroen Slop.

Rentree na zeven jaar

Van Gaal vertrok in 2004 bij Ajax. De oud-trainer, die in 1995 de Champions League won met de Amsterdamse club, was destijds technisch directeur. Hij was het niet eens met het beleid en stapte zelf op.

Daarna loodste hij in Nederland AZ naar de landstitel (2009) en in Duitsland deed hij hetzelfde met Bayern MÜnchen (2010). Met die club bereikte hij in hetzelfde jaar de finale van de Champions League.

In november 2010 zei Van Gaal nog nooit meer terug te keren in de Arena. Op dat besluit komt hij nu terug, ondanks zijn woorden van 5 november 2011 in de Voetbal International. "Het is nu uitgesloten dat ik dat (directeur, red.) word. Zolang Johan Cruijff daar zit, is dat onmogelijk. Van mijn kant in elk geval wel. En van zijn kant waarschijnlijk ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl