NOS NieuwsAangepast

Krokodilverzekering voor Obama

Door correspondent Robert Portier in Sydney

Als de Amerikaanse president Obama tijdens zijn bezoek aan Australië vandaag wordt opgegeten door een krokodil krijgt zijn familie een vergoeding van omgerekend 37.500 euro.

In het noorden van Australië komen levensgevaarlijke krokodillen voor. Hoewel de kans erg klein is dat de Amerikaanse president er een tegenkomt, krijgt hij van de lokale overheid een verzekeringspolis aangeboden. Mocht Obama worden opgegeten, dan krijgt de familie een bedrag van 50.000 dollar uitgekeerd.

De overheid hoopt dat de president er de grap van inziet en dat hij de polis met daarop een foto van een grote krokodil bewaart als souvenir. "Het staat leuk in zijn presidentiële bibliotheek."

Bondgenoot

Obama is vandaag aangekomen voor een bliksembezoek Down Under. Meteen na aankomst had hij een ontmoeting met de Australische premier Julia Gillard.

Australië is een belangrijke bondgenoot voor de VS. Beiden landen werken al zestig jaar samen op militair gebied. Die samenwerking wordt nog verder verstevigd. Vanaf het midden van 2012 zullen telkens 250 Amerikaanse mariniers in Australië verblijven. Ze oefenen op Australische legerbases in het Noordelijk Territorium, een uitgestrekt gebied waar de stad Darwin deel van uitmaakt.

Het bezoek van Obama aan Australië komt op een moment dat de Verenigde Staten proberen om de banden met hun bondgenoten in Azië en rond de Stille Oceaan aan te halen. Met een shift naar de Pacific probeert de VS een tegengewicht te creëren voor de groeiende economische en militaire macht van China in de regio.

Deuk

De relatie tussen de Australiërs en de Chinezen zal door de komst van de mariniers een deuk oplopen. Australië is voor haar economie afhankelijk van een goede relatie met dat land. De enorme hoeveelheden steenkool en staal die Australië exporteert gaan voor een groot deel naar China.

In een reactie vroeg China zich af op een militaire samenwerking de sfeer in de regio wel goed doet. "Wij hebben onze eigen manier van samenwerken. We hebben geen militaire allianties", zei een woordvoerder.

Obama benadrukte tijdens een toespraak overigens dat de VS China niet wil uitsluiten in de regio of Chinese invloed vreest. Maar Obama zei ook dat China "de regels van het spel moet volgen" en riep het land op een grotere verantwoordelijkheid te nemen.

Donderdag zal Obama het Australische parlement toespreken, daarna vliegt hij naar Darwin. Daar bezoekt hij een militaire basis om een eerbetoon te brengen aan Amerikaanse en Australische soldaten die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl