NOS NieuwsAangepast

Vrijwillige brandweer getraind op geweld tijdens werk

Vrijwillige brandweerlieden worden vanaf nu getraind op het omgaan met geweld tijdens hun werk. De aanleiding voor de nieuwe cursussen is de berichtgeving van de NOS vorig jaar. Toen bleek uit een peiling dat meer dan de helft van de vrijwillige brandweerlieden te maken heeft met geweld. Meestal gaat het dan om schelden, uitlachen of beledigen. In 40 procent van de gevallen wordt de vrijwilliger bedreigd.

De Vereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) en de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) hebben nu samen een cursus ontwikkeld voor vrijwillige brandweerlieden. Die wordt vanaf nu aangeboden aan de werknemers van elf posten in Wilnis, Smilde, Middelharnis, Apeldoorn, Rotterdam, Den Haag en Veen. De VBV en NVBR willen dat omgaan met geweld uiteindelijk standaard in de opleiding van vrijwillige brandweerlieden komt te zitten. In Zwolle wordt daar vanaf volgend jaar al mee getest.

Oud en Nieuw

De eerste cursus startte deze week in Wilnis. Marcel Dokter, werkzaam bij dat korps en voor de VBV verantwoordelijk voor het aanpakken van geweld tegen de brandweer, legt uit dat dit tijdstip niet zomaar gekozen is. "Juist nu Oud en Nieuw eraan komt, is het goed om te trainen met de brandweer. Oud en nieuw is traditiegetrouw een moment dat de brandweer veel met geweld te maken krijgt."

Het project wordt gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Na de eerste elf cursussen wordt er geëvalueerd en gekeken of de cursus nog aangepast moet worden. Er zijn in totaal zo'n 22.000 brandweervrijwilligers en 5.000 beroepsbrandweermannen- en vrouwen. Uit de peiling van de NOS bleek dat in driekwart van de gevallen de daders omstanders zijn. 80 procent van de vrijwilligers denkt in de toekomst met geweld te maken te krijgen, driekwart zegt dat de hoeveelheid geweld de laatste tien jaar (fors) meer is geworden.

Door: Machteld

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl