De terreurbeweging FARC heeft een opvolger benoemd voor Alfonso Cano, de leider die begin deze maand werd gedood door het Colombiaanse leger. De nieuwe leider is Rodrigo Londoño, ook bekend onder zijn bijnaam Timochenko.

Londoño zou daags na de dood van Cano zijn gekozen tot leider van de FARC. Het besluit hem aan te stellen was volgens de FARC unaniem.

100 aanklachten

De 52-jarige Londoño, van wie wordt gezegd dat hij zijn militaire opleiding in Oost-Europa heeft genoten, zit al ruim 20 jaar in de FARC-leiding. Hij zou vooral actief zijn in het grensgebied met Venezuela.

Er zijn meer dan honderd aanklachten tegen Londoño ingediend, onder meer voor moord, ontvoering en terrorisme. Zo zat hij in 1998 achter een aanval op een dorp, waarbij dertig militairen werden gedood en 61 werden ontvoerd. Sommigen van hen zaten meer dan tien jaar vast.

De FARC vocht aanvankelijk voor een socialistische staat, maar houdt zich inmiddels meer bezig met drugshandel. De VS heeft een premie van vijf miljoen dollar op het hoofd van Londoño staan.

STER reclame