De SGP wil dat minister De Jager onderzoekt wat de gevolgen kunnen zijn van het opsplitsen van de euro in twee muntsoorten.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de eurocrisis. SGP-Kamerlid Dijkgraaf gaat De Jager vragen of hij de kansen en de risico's van een splitsing in kaart wil brengen.

De SGP vindt het splitsen van de euro in een munt voor het noorden van Europa (de neuro) en een voor het zuiden een interessante gedachte.

Speculaties

Sinds vorige week wordt er openlijk gespeculeerd over het vervangen van de euro door twee aparte munten.

De PVV laat een Brits bureau onderzoek doen naar diverse opties om de crisis te lijf te gaan. Uitgangspunt voor die partij is terugkeer naar de gulden, maar ook een splitsing van de euro wordt onderzocht.

Die mogelijkheid zou ook worden onderzocht door Franse en Duitse ambtenaren, maar zowel de Duitse bondskanselier Merkel als Europees Commissievoorzitter Barroso noemde een splitsing geen optie.

Gevaarlijk

Deskundigen en politici hebben inmiddels gewaarschuwd om de splitsing niet te zien als een oplossing voor de schuldencrisis in Europa. Sommigen, onder wie Eurocommissaris Neelie Kroes, noemden zelfs het speculeren over zo'n splitsing al gevaarlijk voor de economie van Europa.

STER reclame