De betogers van Occupy Wall Street in New York mogen hun tenten, slaapzakken, dekzeilen en andere spullen niet meer meenemen bij hun protest in Zuccotti Park in het zuiden van Manhattan. Dat heeft een rechter in New York bepaald.

Na de uitspraak van de rechter opende de politie het park dat de hele dag was afgesloten na de ontruiming van afgelopen nacht. De actievoerders keerden terug in het park, na controle van hun bagage door de politie. Ze riepen leuzen als Whose park? Our park (Wiens park? Ons park).

Of de betogers vannacht in het park blijven is nog niet duidelijk. De demonstranten hebben altijd gezegd dat ze voorlopig niet van plan zijn te vertrekken uit het park in de buurt van Wall Street. Nu ze van de rechter geen tenten en slaapzakken mogen gebruiken wordt overnachten in de open lucht wel lastiger. Vannacht regent het, maar het met 12 graden wordt het niet koud. Dat gaat de komende weken ongetwijfeld veranderen als de winter invalt en het te koud wordt om buiten te overnachten.

Het twitter-account van Occupy Wall Street liet weten dat de betogers gaan doen wat ze altijd doen: om zeven uur 's avonds lokale tijd een algemene vergadering houden. Daar zullen de komende nacht en de komende dagen ongetwijfeld op de agenda staan.

Over de uitkomst van de bijeenkomst valt nog weinig te zeggen. De vergaderingen van Occupy Wall Street duren meestal erg lang, drie tot vier uur. Pas tegen vier uur Nederlandse tijd zal mogelijk duidelijk worden wat de strategie is voor de komende dagen.

Ontruiming

Vanochtend om één uur lokale tijd werd het park ontruimd door de politie. De meeste bezetters vertrokken vrijwillig, maar zo'n tweehonderd mensen werden gearresteerd wegens ordeverstoring en verzet.

De meeste betogers brachten de dag door in andere delen van Manhattan. Er waren nog bijeenkomsten op een plein in de buurt en ook was er een mars naar een ander park, maar in de loop van de middag keerden veel demonstranten weer terug naar Zucotti Park. Ze hoopten dat de rechter hen weer zou toestaan om hun tenten op te slaan.

Advocaten van Occupy Wall Street hadden vanochtend van de rechter nog toestemming gekregen om weer te protesteren, mét hun tenten. De gemeente New York was tegen die uitspraak in beroep gegaan. Burgemeester Bloomberg zei vandaag dat de demonstranten wel mogen terugkeren, maar zonder tenten. Uiteindelijk gaf de rechter Bloomberg gelijk.

De beslissing van de rechter is een tegenvaller voor de Occupy-beweging. Door de invallende kou over een paar weken zal het steeds moeilijker worden om in het park te overnachten zonder tenten en slaapzakken. De temperaturen in New York zijn deze week nog wel redelijk, maar dat kan snel veranderen. Waarschijnlijk gaat Occupy Wall Street overigens weer in beroep tegen de uitspraak.

Grote actie

Donderdag is het precies twee maanden geleden dat Occupy Wall Street begon. De betogers hadden eerder deze week aangekondigd om dan Wall Street "af te sluiten". Er stond een mars gepland om zeven uur 's ochtends. Volgens een woordvoerder werden er zeker tienduizend mensen verwacht. Gespeculeerd wordt dat Bloomberg en de politie de betogers voor wilden zijn en daarom vanochtend het park hebben ontruimd.

STER reclame