De Tweede Kamer vindt dat ambtenaren niet meer mogen weigeren om homo's te trouwen. Onverwacht is in de Tweede Kamer daarover een motie van de oppositie aangenomen. Die werd, anders dan gedacht, toch door de PVV gesteund.

Daardoor ontstond een meerderheid van 84 stemmen voor en 58 tegen. De regeringspartijen VVD en CDA, de ChristenUnie en de SGP stemden tegen.

Het was al langer duidelijk dat een Kamermeerderheid af wil van de weigerambtenaren, maar binnen de coalitie leek een compromis te zijn bereikt dat de kwestie op de lange baan zou worden geschoven.

'Geharnast'

Regeringspartijen VVD en CDA zeggen niet verrast te zijn door het stemgedrag van de PVV. Ook de VVD is tegen het verschijnsel weigerambtenaar, maar stemde tegen de motie vanwege de afspraak binnen de fractie.

"Het is een principieel punt, waar ik vrij geharnast in zit," zegt Kamerlid Hennis-Plasschaert. "Het is altijd lastig als je om procedurele redenen tegenstemt. Maar de politieke werkelijkheid is dat het kabinet de Raad van State om advies vraagt en de VVD-fractie heeft besloten het advies af te wachten", zei Hennis.

Zo snel mogelijk

De indienster van de motie, Groenlinks-Kamerlid Van Gent, roept het kabinet op nu met een voorstel te komen om zo snel mogelijk een eind te maken aan het fenomeen weigerambtenaar.

STER reclame